Når temperaturen når over fem grader, bliver flåter aktive og vil forsøge at springe på din hund i det høje græs. Men den lille blodparasit får ikke held med sine intentioner, når hunden er blevet behandlet med et flåt-afvisende lægemiddel som eksempelvis Bayvantic.
Dræb flåter med hot-foot effekten
Hemmeligheden bag de flåt-afvisende spot-on lægemidler er stoffet permethrin. Stoffet fremkalder en brændende følelse på flåtens fødder. Denne såkaldte hot-foot effekt afviser og dræber flåterne i fire uger efter behandling med spot-on produktet. Stoffet permethrin har også en afvisende effekt overfor myg, sandfluer og stikfluer. Ved brug af spot-on, mindskes risikoen for de smitsomme sygdomme, der kan overføres fra disse parasitter og et ualmindeligt ubehag for hunden, i dens korte møde med flåten.
Flåterne kommer!
Der er flere faktorer der er skyld i, at der kommer flere flåter i Danmark. Det skyldes især de højere temperaturer fra global opvarmning, en øget vildtbestand og et ændret landbrug med et stigende antal brakmarker. Alle disse faktorer giver tilsammen nogle gunstige levevilkår for flåterne, der især ynder at opholde sig i fugtige områder i skove, enge, krat, parker og villahaver. Vi anbefaler derfor hundeejere at være på vagt over for flåterne, da forebyggelse er den bedste behandling! For ikke nok med at flåter kan være genererende for hunden, så kan de små parasitter også have nogle grimme overraskelser med sig.
Bid fra flåter giver gener for hunden
Et flåtangreb kan skabe mange forskellige reaktioner hos en hund, ligesom vi mennesker kan reagere forskelligt på samme ting, så gør hunde også. Normale symptomer er kløe, hævelse og rødmen. Men det kan også være muskelsmerter, halthed eller feber. Disse symptomer ses hos hunde, som kan være inficeret med Borrelia eller Anaplasma. En blodprøve hos din dyrlæge og flere undersøgelser skal afgøre, om hunden evt. er blevet smittet med bakterierne. Den kan være svær at opdage, da en del hunde har antistoffer mod eksempelvis borrelia, som stammer fra et tidligere angreb.
Farlige sygdomme
Hvis hunden har fået Borreliose, skal den behandles med antibiotika efter anvisning fra din dyrlægen. Ofte ses et resultat af behandlingen i løbet af et døgn, men den skal fortsætte længere endnu, inden man kan konstatere, at hunden er fri for sygdommen. Fx kan der gå flere måneder inden en eventuelt lammelse af ansigtsnerven forsvinder.
Udover borreliabakterien, kan danske flåter indeholde det farlige flavvirus, der giver anledning til TBE (Tick-borne encephalitis), som kaldes europæisk hjernebetændelse. Det kan overføres af flåten til mennesker med ubehagelige symptomer. TBE findes på nuværende tidspunkt på Bornholm om I Nordsjælland*
Hvis hunden kommer i områder med flåter, med det stigende antal flåter i udemiljøet samt de potentielt farlige følgesygdomme, anbefaler vi på det kraftigste at du giver din hund en forebyggende behandling i sæsonen. Det kan mindske risikoen for en lang række gener og kan fjerne dine bekymringer som hundeejer.
Gør noget ved sagen
Det er altid en god idé at kontakte din lokale dyrlæge, hvis du oplever bid fra flåter som ikke forsvinder, eller hvis hunden opfører sig anderledes end normalt.
*pr. september 2021