Når du skal vælge hundefoder skal du overveje hundens alder, race, aktivitetsniveau, smagspræferencer og evt. allergier. Alt hundefoder som sælges i Danmark lever op til de krav, som de danske myndigheder har stillet af minimumskrav til næringsindhold. Men der er stor forskel på ingredienserne og næringsindholdet som findes i de dyre hundefoderprodukter kontra de billige foderprodukter. Det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvilket produkt man skal vælge.
Hundefoderets sammensætning
Hundefoderets sammensætning, eller ingredienser, tilpasses den enkelte type foder. Det vil sige at foderets sammensætning er tilpasset hundens race, alder, fysiske behov osv.
Protein
Alt hundefoder indeholder en animalsk proteinkilde. Meget hundefoder indeholder kylling, da kylling er en god proteinkilde som samtidig er let for hundens krop at optage. Ofte blandes flere proteinkilder i foderet for at give hunden tilstrækkeligt med protein samt en god smagsoplevelse. Nogle produkter indeholder kun en proteinkilde, også kaldet monoprotein. Disse produkter er ofte velegnet til hunde med allergi.
Et proteinindhold på omkring 20-22 % er passende for en dansk voksen hund med normalt aktivitetsniveau. For en meget aktiv hund anbefales foder med et proteinindhold på cirka 25-30 %. Hvalpefoder indeholder typisk et proteinindhold på omkring 26-30 %.
Kulhydrat
Foder består af en stor del kulhydrater. Kulhydraterne er vigtige for at både hundens krop og hjerne fungerer ordentligt. Kulhydrater kommer eksempelvis fra ris, majs, hvede, kartoffel, sød kartoffel eller brune ris. Når foderet fordøjes omdannes kulhydraterne til glukose som giver hunden energi.
Fedt
Fedtet i foderet er oftest af animalsk oprindelse, men kan også komme fra planteolier. Nogle hunde kan have brug for større eller mindre mængder fedtstof alt efter alder og aktivitetsniveau..
Foder til en mindre aktiv dansk hund bør indeholde cirka 10-15 % fedt. Til hunde med moderat aktivitet kan fedtindholdet ligge på omkring 18-23 %, mens meget aktive hunde har gavn af foder med op til 23-30 % fedt.
Hvor mange typer hundefoder findes der?
Der findes mange forskellige typer af hundefoder herunder:
- Tørfoder
- Allergivenligt foder
- Kornfrit foder
- Glutenfrit foder
- Vådfoder
- Barf
- Økologisk foder
Hvordan laves hundefoder?
Det er forskelligt fra producent til producent, men det meste hundefoder bliver i dag bagt som piller. Derved sikre man en ensartet kvalitet hver gang. Når den varme foderpille kommer ud af “ovnen”, bliver fedtstofferne tilsat uden på foderpillerne. Dette bevarer smagen bedst, samtidig med at det også er en naturligt konservering af hundefoderet.
Hvilket hundefoder skal jeg vælge?
Vi anbefaler altid at vælge et foder, hvor du kender kødindholdet, og hvor der er anvendt gode olier samt kulhydrater af en god kvalitet. Derudover kan der være specielle behov, som du skal tage hensyn til, når du vælger hundefoder. Det kan være overvægt, ledproblemer, hudproblemer, tendens til sart mave, at det er en hvalp eller en ældre/senior hund.
Vi har i vores sortiment et stort udvalg af godt hundefoder, som tager hensyn til de særlige behov, som din hund kan have. Brug filterne alder, smag, diæt osv. til at finde det rette foder.
Relaterede varer
Hvilket hundefoder skal jeg købe til en hund med ledproblemer?
Har din hund ledproblemer, bør du vælge et såkaldt mobility foder, som har et højt indhold af omega-3 olier, eller chrondotin og glukosamin, da man ved at disse virker godt på ledproblemer. Du kan også tilsætte lakseolie til hundens daglige kost. Køb 100% lakseolie her >
Kan jeg selv lave hundefoder?
Du kan godt selv lave hundefoder til din hund og mange bruger i dag et BARF produkt, da dette er let at have i fryseren eller køleskabet. BARF står for “Bones And Raw Food” – på dansk: Ben og råt kød.
Når du Barfer, eller laver dit eget hundemad, så er det vigtigt at du husker at tilsætte vitaminer, olier og mineraler til hundefoderet. Hunden kan ellers blive fejlernæret og det er ofte ikke noget man opdager, før der er gået lang tid Fejlernæring kan have store konsekvenser for hundens eller hvalpens trivsel og udvikling.