
Hotspots hos hunde ses ofte i forbindelse med badning
Hvad er Hotspots og hvordan formindskes risikoen for det?
Hvis din hund er en rigtig vandhund, så ved du måske allerede, hvad Hotspots hos hunde er. Måske har din hund har haft det?
Til dig som ikke ved, hvad hotspot er: kort fortalt, er det en irritabel og smertefuld hudsygdom, som flere hunderacer desværre bliver ramt af, især dem som er helt tosset med svømmeturene.
Men hvad er hotspot helt præcist, hvilke hunde er særlig udsatte, og hvad kan man gøre for at formindske risikoen?
Det vil vi fortælle om i dette blogindlæg – for selvfølgelig skal din hund have muligheden for stadig at kunne nyde vandet.
Hvad er Hotspots?
Hotspot er en betændelsestilstand i det ydre lag hud, som opstår via infektion af bakterier, såsom Stafylokokker eller Streptokokker.
Disse bakterier findes allerede på pelsen og huden, men det bliver først et problem, hvis der går infektion i fx en rift eller et sår.
Det er både irritabelt, smertefuldt og derfor også stressende for hunden, så det er vigtigt at få det behandlet hos dyrlægen, hvis hunden rammes gentagende gange eller, hvis infektionen spreder sig.
Brug evt. en sårsalve som hjælper på healingen af såret.


Hvordan og hvorfor opstår hotspots hos hunde?
Som allerede nævnt, så opstår hotspots hos hunde når en rift i huden giver adgang til bakterier og situationen forværres kun når hunden er våd og fugtig i længere tid.
Det skyldes at bakterierne trives godt i et varmt og fugtigt miljø, fx, hvis din hun har været ude at bade og har revet sig og efterfølgende kløer eller bider i riften, som gør, at det udvikler sig til et sår og giver bedre adgang til bakterierne.
Hotspot kan opstå, hvor som helst på hundens hud og kan sprede sig, hvis man ikke får det behandlet i god tid. Derfor er det meget vigtigt, at få hunden tør hurtigt, efter den er blevet våd, det både efter en tur ved stranden, et bad derhjemme eller en gåtur i regnen.
Udsatte hunderacer
Hotspot er ikke et problem hos alle hunde. Nogle får det måske kun én gang eller slet ikke. Andre hunde får det nærmest hver gang de er i vandet.
Nogle hunderacer har større risiko for at blive ramt. Fx har Retrievere en tæt underpels, som holder på fugten og har derfor svært ved at blive hurtigt tør af sig selv. Generelt kan langhåret hunde have problemer med at blive ordenligt tørre i rette tid.
Hunde der bader i saltvand er mere udsatte end andre. Det er ikke fordi saltvandet er farligt, men fordi det kan udtørre huden og efterlade rester af salt, som sætter sig i såret og giver anledning til irritation og kløe.
Skyl derfor gerne hunden af derhjemme i bruseren og tør pelsen ekstra godt. Badekåber/tørredækken er en effektiv metode til hurtig tørring. Dem kan du også tage med på stranden og give hunden på direkte efter en dukkert.

Det kan også øge risikoen for hotspots, hvis din hund har større samlinger totter af tæt pels, derfor er det godt, at regelmæssigt børste din hund, så hunden undgår tætte og knudrede områder i pelsen, som kan irritere hunden og som evt. fugt kan sætte sig i.
Hvis hunden ofte klør sig, kan det være et tegn på sensitiv og irriteret hud, hvilket er mere modtageligt overfor infektioner af hostpot, da hunden ofte vil klø sig og dermed skabe risiko for infektion.
I dette tilfælde er det nødvendigt at finde ud af årsagen til kløen. Det kan fx være eksem, lopper, urenheder, ørebetændelse eller en allergisk reaktion på fx shampoo eller andre pelspleje produkter.